Družstvo Bagostav Mratín, Studie rozšíření ubytovacích kapacit pro zaměstnance

Přáním klienta bylo získání 40-50 lůžek pro trvalé i sezónní zaměstnance družstva. Jako řešení byla zvolena nástavba na skladu ocelových profilů na pozemcích družstva v areálu bývalého zemědělského statku v Mratíně u Kostelce nad Labem.

Forma nástavby je jednoduchý pavlačový dvoutrakt se sedlovou střechou. Z venkovní, do dvora orientované kryté pavlače, přístupné dvojicí ocelových schodišť, je přístup do deseti čtyřlůžkových obytných buněk.

Buňky se skládají z obytné (jídelní) a ložnicové části. Mezi nimi je umístěna hmota koupelny a WC.  Dvojice lůžek se nachází v patře právě nad tímto středovým traktem.

Obytné buňky se v exteriéru projeví rytmem střídání vikýřů na severní a vstupních dveří na jižní fasádě.  Pro scelení a zároveň oživení takto fádní zděné fronty byl použit systém na fasádu kotvených kari sítí, které budou postupně popnuty zelení a vytvoří kompaktní plochu. Tato plocha pak projde i na zadní fasádu podél pavlače a obepne celý objekt jako zelený prstenec.

 

Lokace: Mratín, ČR Stupeň: Studie Rok: 2016 Architekt: Tomáš Suchoň Vizualizace: Alice Kuchařová Klient: Bagostav družstvo